Не знам за Вас, но мен винаги ме е вълнувал въпроса как ще изглежда транспорта на бъдещето. Както всички много добре знаем, в големите градове става все по-трудно придвижването на хората с личните им автомобили. За съжаление обществения ни транспорт също се задъхва и му е трудно да функционира нормално. Да не споменавам замърсяването на въздуха и високото ниво на шум.  Поради тази причина, всяка нова концепция за развитието на транспорта представлява интерес. Според мен 21 век несъмнено ще донесе появата на множество проекти, които ще променят изцяло идеята ни за придвижване. Предполагам, че в близките години ще настъпи истинска революция в областта на транспорта. Ако искате да разберете как ще изглежда транспорта на бъдещето след около максимум 50 години, хвърлете един поглед заедно с мен. А сега да дадем воля на въображението си и да помечтаем. Ще се убедите, че не е чак толкова трудно.

Как ще изглежда транспорта на бъдещето

Транспортът под земята и водата

  • Метрото ще продължи да превозва хора. Подземната влакова мрежа ще се разрасне, което ще отвори повече свободно пространство за живеещите в града.
  • Основният автомобилен трафик ще бъде вкаран в тунели под земята. Ще се обособят повече пешеходни зони.
  • Влакове на подводни релси. Ще се движат по дъното на моретата и ще превозват пътници и контейнери с товари.

Как ще изглежда транспорта на бъдещето на повърхността

На земята ще шестват автономните превозни средства. Освен хора те ще могат да придвижват и стоки.

  • Градските автобуси ще бъдат автономни машини, които не се нуждаят от шофьор, благодарение на което превоза ще стане по-безопасен, надежден и точен.
  • Автономни кабинки или автомобили на повикване с гъвкави маршрутни линии ще обслужват нуждите на пътниците.
  • Влаковете ще се задвижват с помощта на електродвигатели и ще използват принципа на магнитните електрополета. Ще се движат във вакуумни тунели и скоростта им ще бъде над 1000 км/ч.
  • Надземният транспорт ще е кабинков. Ще се използват солидни стоманени релси, които предлагат ефикасно и гладко придвижване на височина от 3 до 30 метра по подобие на релсите на земята. С този превоз ще можете да пътувате през неравен терен по права линия, или да пресичате водни пространства.

Въздушният транспорт

Електрически, летящи, безпилотни – такива ще са превозните средства на бъдещето.

  • Въздушни таксита под формата на коли. Електрически хеликоптери ще могат да придвижват хората бързо на кратки разстояния.
  • Свръхзвукови самолети и ракети за многократна употреба. Те ще се използват за по-далечни разстояния и ще летят в горните слоеве на атмосферата.
  • Огромни дирижабли, ще превозват пътници и товари на трудно достъпни места.

Пътуване в космоса

В продължение на половин век единственият начин да се стигне до космоса бяха и са ракетите. Но в недалечно бъдеще може да се появи друг. Представете си гигантски асансьор, построен на повърхността на земята, с височина няколко хиляди километра. Влизате в кабината, натискате копчето на асансьора «нагоре» и отивате право в небето. Това би могло да направи космосът достъпен за обикновените хора. Използването на асансьора ще позволи да се съкрати стойността на извеждането на предмети в орбита. Космическият асансьор между Земята и Луната може да се превърне в реалност.

В заключение на това как ще изглежда транспорта на бъдещето

Повечето от нещата, които споменах, изглеждат напълно постижими в близко бъдеще. По някои от тях вече има проекти и разработки. Разбира се, има и такива, за които ще е нужно повече време и средства. Смея да твърдя, че това, което сме чели в научно-фантастичните книги или гледали на филм, вече е почти реално. В момента сме на прага на нова ера в развитието на технологиите ни. Ще се радвам ако заедно с Bloginsite станете свидетели на тези промени.