В тази статия ще се спра на плащания с мобилен телефон. Без съмнение мобилните технологии улесниха ежедневието ни посредством изпълнението на различни операции, които не изискват особени усилия. Едно от решенията, които предлагат, е плащането чрез мобилния ни телефон. Само с инсталирането на едно мобилно приложение всеки би могъл да има банката си в телефона. Това е опция активно дискутирана сред потребителите на така наречените „смарт“ телефони. С други думи, поражда известно съмнение  в определен кръг от хора поради някои погрешни схващания относно използването му. Използването на „смартфона“, сякаш е банкова карта, е много лесно, но все още има някои фалшиви митове относно неговата работа.

Плащания с мобилен телефон

Най-често срещаните митове за плащанията с мобилен телефон:

  • Парите ми не са в безопасност. Сигурността е една от големите грижи на потребителите при извършване на плащане с техния „смартфон“. Да разберем дали е така. Плащането с Вашия мобилен телефон е по-безопасно от това ако го извършвате с „безконтактна“ карта.  Като допълнителна мярка за защита устройството има възможност да бъде блокирано. За да го използва, крадецът трябва да знае вашия ПИН, парола или да има вашия пръстов отпечатък.

Разбира се, когато говорим за сигурност, винаги може да се желае още. Ето няколко съвета по темата, за да подобрим надеждността:

  • Не оставяйте телефона на видно място ако не се използва;
  • Дръжте телефона заключен, когато не е активен, за да се предотврати достъп на други хора до него;
  • Задайте заключване на екрана със силен ПИН, сложна парола или, ако устройството ви го позволява, пръстов отпечатък;
  • В случай на кражба или загуба на телефона, процедурата ще бъде същата като при картите, така че трябва да се свържете с издаващата финансова институция, за да го блокирате.
  • Това не е широко използвана технология. Според официалните статистики, една от всеки три операции в магазините по света се извършва с „безконтактна“ технология. За последната година с над 200% е увеличението при безконтактните плащания в България. Използването на терминали, които позволяват мобилни плащания, е често срещано в повечето заведения, особено в градовете. Ако обаче имате съмнения, когато ще правите покупка, винаги можете да проверите в самия обект.

Как да извършим плащане

Подготовката на „смартфона“ за извършване на плащания е много по-лесна, отколкото бихте си помислили в началото. Това са стъпките, които трябва да следвате:

  • Да разполагате с телефон с вграден чип NFC (Near Field Communication). Този чип позволява безжичната комуникация от близко разстояние между Вашето устройство и това на търговеца. За притежателите на телефони с операционна система Android може да се провери в настройките или в интернет (Google Pay, Samsung Pay). IPhone Apple са оборудвани с въпросната технология: Apple Pay.
  • Извършете плащането: По време на покупката трябва просто да отключите мобилния телефон, да изчакате продавачът да въведе съответната сума в „безконтактния“ ПОС и да го приближите до терминала. При поискване да въведете ПИН кода на картата, ако покупката е по-голяма от 50 лева (в някои от случаите).

Накратко: плащания с мобилен телефон

Плащането с мобилния Ви телефон е лесно и безопасно. Необходимо е само да следвате същите мерки за сигурност като при плащане с банковите карти и да се насладите на ново, бързо и удобно пазаруване. Не се колебайте да извършвате плащания по всяко време с пълна увереност. При проявен интерес, винаги можете да се обърнете към Bloginsite за повече информация.