Ако има място в света, което ме е очаровало на момента, това е езерото Блед-една приказна реалност в Словения. Смея да твърдя че това е кътче пълно с красота. Мястото е истински дар от природата. Предлага невероятно красива гледка: езерото, островчето в средата, замъкът Блед, който стои в единия край, заобикалящите го алпийски хълмове, лебеди, патици, водни лилии … Когато за първи път пристигнах там, бях силно впечатлен от видяното и си дадох дума да отида отново. Благодарение на ангажиментите ми с туристи, имах щастието да го посетя още два пъти. За съжаление, когато си на работа, нямаш достатъчно време да разгледаш всичко, защото винаги си притиснат от времето. Също така имаш определени места за посещение и не можеш да го направиш по твоя начин. Въпреки това, усещането е невероятно и искам да го споделя с Вас. Ще отнема малко от личното Ви време за една кратка разходка по суша и вода.

Езерото Блед

Замъкът Блед

Първият обект, който посетих, когато пристигнах в района на езерото, беше средновековният замък Блед. Разположен на сто и тридесет метрова скала на северния бряг на езерото. От далеч и отблизо изглежда много интересно, като истински стар приказен замък. За замъка започва да се говори около 11 век. Дълги години е бил резиденция на Тито, надлежно обзаведена. Самият замък обаче предизвиква интерес отвън със старите си сгради. Също така гледките от него към езерото и Алпите са страхотни. Най-старата част на замъка е римската кула в романски стил, която се вижда отдалеч. Повечето от останалите сгради са построени през периода на барока и са разположени около два двора, свързани със стълбище. В горния двор има и стар параклис. Гледката, която се открива от терасата на замъка към езерото и острова по средата е великолепна. Всичко е поднесено пред погледа Ви като на длан.

Как да стигнете до острова в езерото Блед

За да стигнете до там, трябва да пътувате с гребна лодка. На акваторията на езерото са разрешени само немоторизирани лодки. Самите лодки са за около 10-15 човека. Човекът, който я управлява Ви обяснява, че лодката трябва да се напълни за да тръгне към острова. Ако сте много нетърпеливи ще трябва да заплатите сумата от около 150 евро и тя е Ваша. Гребецът на лодката притежава специален лиценз за упражняване на тази професия: като гребците във Венеция. Реално това е основното препитание на тези хора. Добре е че сезона в района на езерото Блед е достатъчно дълъг и им осигурява приличен доход. Докато отивате с лодката към остров Блед, веднага усещате, че има нещо специално в това място. Всъщност островът е това, което Ви очарова и привлича. Представете си малко късче земя със стръмни брегове. В най-високата точка има църква от 15-ти век и прилежаща камбанария. Има много растителност и стари дървета.

Островът и езерото Блед

Корабът акостира и се изкачвате нагоре по широки каменни стъпала – общо деветдесет и девет. Много популярно място за правене на сватбени снимки. На върха на хълма има малък ресторант и маси, където можете да седнете и да се насладите на пейзажа. Изкачвайки се на камбанарията, ме обзема особено чувство на „дежа-вю“: това място: Виждал съм го в сънищата си. Това е като пристанище, от където душите си тръгват … слизаш по стълбите … и корабът те очаква за да те отведе до другия бряг … Да си там е все едно да пътуваш във времето към едно необозримо спокойствие. Седейки и гледайки от високо, имаш чувството, че сякаш се намираш в страниците на някоя приказка. Изпитвам такова спокойствие, което не съм усещал никъде другаде. Освен това светлината е великолепна, водата е прозрачна, има страхотни гледки. Определено е едно от любимите ми места. Препоръчвам на всички да го посетят.