Този път предлагам една по-различна разходка до нос Акра. Разположен в най-северната част на полуостров Свети Никола, който от своя страна се намира в южната част на Бургаския залив. Позволете ми да Ви разходя за малко там и да го покажа от един различен ъгъл от досега познатия. Носът е известен с това, че на него са открити останки от антична крепост със същото име. Крепостта Акра се намира на най-вдадената в морето част. За мое голямо съжаление посетих мястото през зимата. Липсваше му чара на летните слънчеви дни. Въпреки това, си струваше да го видя. Като всяко друго малко известно кътче по нашето Черноморие, и това си има своите малки и приятни изненади. Но да не изпадам в многословие и да започнем нашата по-различна разходка до нос Акра.

Нос Акра

Как да стигнете до там

До крепостта се стига за десетина минути с кола от Черноморец по черен, но стабилен път. От Черноморец поемате по стария път за Бургас и малко, след като излезете от градчето трябва да се отбиете надясно по черния път. Разстоянието от Черноморец до крепостта е около 2 километра. Пред самата крепост има обширно място, удобно за паркинг.

Крепостта Акра

  • Малко история. Разположена в най-северната част на полуостров Свети Никола и заема изключително стратегическо място. По подобие на старинното име на нос Калиакра (Акра – Акре), името на носа при гр. Черноморец трябва да се преведе като „връх, край крепост“. Установено е, че крепостта Акра е построена през втората половина на 5-ти век по времето на византийския император Анастасий. Служела е като укрепление на селище, останки от което могат да се видят и днес на морското дъно при ниски и чисти води. Крепостта е просъществувала до 90-те години на 6-ти век, когато са аварските нашествия. Също така са открити множество монети, накити, керамика, фрагменти от предмети, изработени от стъкло. През 1626 г. село Свети Никола и вероятно близко разположения манастир на нос Акра са опожарени от казаците. За феновете на археологията давам по-подробен линк тук.
  • Лично мнение. Честно казано, останах малко разочарован от посещението. Както в повечето обекти напоследък, се забелязва порочната практика на „усвояване на пари“. Личи си, че са правени сериозни археологически проучвания на терена, но явно не са продължили много. Реставрирана е част от крепостна кула и стена, докато останалото е потънало в бурени и храсталаци. На място може да се види един голям бункер и части от военни съоръжения, оставени в наследство от армията. Също така и паметник на загинали български моряци през 1943 г. Пътека води до носа, където се открива гледка към бургаския залив и Черноморец. Спор няма, че гледките от носа са красиви, особено при изгрев или залез.  

Рибарският залив до нос Акра

Мястото, което ми направи най-силно впечатление. За да стигнете до там, трябва да сте местен или да сте ходили преди това. Ако не знаете можете просто да подминете отбивката. Що-годе приличен път се спуска към западната част на полуострова. Навлизате в една борова горичка и след нея пред погледа се открива плажа и рибарските съоръжения. Всичко изглежда позапустяло, но все пак е зима. Няколко фургона, поставени един до друг и направени годни за живеене. Боядисани с ярки цветове. Задължително има нарисувани любимите русалки. Нещо средно между морски свят и еротика. Но така ги е видял художника. Лодките, издърпани на брега, пред къщичките. Тишина. Мирис на бор и море. Перфектната комбинация. Да не забравям и зимния залез. И толкова тихо, та чак ти иде да извикаш, за да разбереш, че е реално. Въпреки това навътре в морето се виждат опънати мрежи. Дори имаше двама рибари влезли да проверят улова. Тази част е защитена от вятъра и водата е по-топла. Според моите приятели, поради тази причина тук е най-доброто място за ранно плажуване, когато вече ти е писнало от зимата. Човек може да се разходи по брега и да събере завидно количество миди и рапани.

Приключваме тази по-различна разходка до нос Акра

Поседях с приятелите там, но слънцето се скри и стана хладно. Не ми се тръгваше и го направих с огромно нежелание с обещанието да се върна пак там, когато е по-топло. Ако не сте запалени по историята, можете директно да отидете на залива. Мястото е интересно да се види. Отбийте се ако минавате покрай Черноморец. Мога да Ви уверя, че си струва времето, което ще отделите. Когато поискате да се откъснете от ежедневието, посетете страницата на bloginsite.com за още разходки.

нос Акра

Related Posts