Какво ще кажете да си направим една разходка до нос Агалина? Предполагам, че повечето от Вас сте го чували. Идеята ми е да споделя някои данни и личното впечатление от посещението ми там. Естествено нос Агалина не е чак толкова голям и известен като другите си събратя Калиакра, Емине и Маслен нос, но е любопитен с необичайната си форма. Природата е оформила тесен и дълъг около 20 метра скален процеп. По форма наподобява скалните фиорди в  Норвегия, но в доста по-умален размер. Представете си дълъг и тесен морски залив между стръмни скали. Широчината му е около 6 метра, а височината на скалите достига до 20 метра. Морската вода се разбива между отвесните скали. Теренът е изключително живописен. Заслужава си да го посетите дори само, за да разгледате околността. Мястото е включено в списъка с природните забележителности през 1980 година. Заставайки на носа, вляво можете да видите Каваците, а вдясно Дюни.

Разходка до нос Агалина

Започваме обиколката на нос Агалина

Според учените произхода на носа не е в резултат на ерозия, а в резултат от тектонични размествания. Те са довели до огъване на скалите и образуване на процепи, запълнени с морска вода, известни като псевдофиорди. Ето какво можете да видите по време на разходката до нос Агалина:

  • Флора. Характерни растения за района са гърлица, здравец, мащерка. От гъбите, най-често срещаните са зелена мухоморка, припънка, праховица и праханова гъба. От дървесните видове преобладават черен бор, космат дъб, полски ясен и кипарис. Над зоната на прибоя се срещат няколко вида скални лишеи. Водите около нос Агалина са дом на зелени, кафяви и червени водорасли.
  • Фауна. Основните представители на рибното царство са стронгил (семейство попчета), калкан, сафрид и карагьоз. От влечугите се срещат шипобедрена и шипоопашата костенурка, жълтокоремник (змиегущер), ивичест и зелен гущер. Странно, но факт: няма регистрирани змийски видове. Представителите на пернатия вид са както следва: черногуш гмуркач, голям корморан, бял ангъч и гривеста рибарка. Естествено, че не можем да минем без гларусите. Нос Агалина е разположен на прелетния път на птиците „VIA PONTICA“. От бозайниците се забелязва присъствието на подивяла домашна котка, която е основен консуматор на яйцата на гнездящите в района птици. Преобладават основно дребни бозайници, макар че при посещението ми там открих следи от диви прасета. Най-вероятно бяха ровили в търсене на храна.
  • Риболов. В района особено място заемат спортния и любителски риболов. Те се извършват главно от носа. Лови се на чепаре: предимно сафрид и попчета. Стопански риболов се извършва на далян Агалина. Риболовците са основно от град Созопол и региона.
  • Ферма за миди. Акваторията на нос Агалина е естествено находище на черни миди. Преди няколко години в непосредствена близост до него е изградена мидена ферма с пари от Европейския съюз. Самата ферма се вижда навътре в залива.
Започваме обиколката на нос Агалина

За търсачите на екстремни изживявания

За любителите на скокове от високи скали в морето нос Агалина е сред най-предпочитаните места. Поне така твърдят любителите на така наречения „cliff diving“. Те обаче признават, че това не е безопасно занимание и е необходима известна подготовка. Скалите на него са познати като „Германката“. Мястото е известно на търсачите на адреналин и привлича хора от всякъде. Макар целият нос да е изграден от отвесни скали, скачането от тях си е самоубийствена мисия. Скоковете стават от няколко нива, според уменията и куража Ви. Отляво е разположена най-високата точка за скачане. Единствения подходящ спот е последният (най-южният) фиорд, след който брегът прави остър завой на запад и се открива гледка към плажната ивица на Дюни. Трябва да отбележа още една подробност: водите в тесния процеп са истински рай за медузите. Така че, ако изпитвате страх от високо, дълбоко и медузи, ще трябва да потърсите приключението на живота си на друго място.

За търсачите на екстремни изживявания

Как да стигнете до нос Агалина

Основният подход започва от първокласен път I-9, още известен като стария път за Дюни (веднага след к.к. Дюни, посока къмпинг Каваците). Вдясно след изкачването на два остри завоя ще видите малка отбивка. Ако идвате от Каваците , мястото се пада вляво, преди първия завой за Дюни. Има информационна табела и малко място за паркиране на коли. Черният път, се намира в непосредствена близост до шосето и води до най-високата и най-вдадена в морето част на носа. С автомобил се достига до наблюдателната вишка, пред която е оформен малък паркинг. За предпочитане е автомобила да бъде с по-висока проходимост.

Как да стигнете до носа

Завършваме разходката до нос Агалина

Надявам се, че кратката ни разходка до нос Агалина е била приятна. Ще се радвам ако съм успял да споделя нова информация с Вас. За следващите ни съвместни пътешествия проверявайте страницата на Bloginsite.com. Ще ми бъде изключително приятно да попътувате с мен отново.

Завършваме разходката до нос Агалина

Related Posts